Stresszoldás, mint terápiás cél

A modern kor kihívásainak való megfelelés szinte kötelezően hordozza a stressz fokozódását, amely számos keringési, kiválasztási és neurológiai kórkép rizikófaktora. A stressz egy bizonyos fokig serkentőleg hat egyes tevékenységekben, viszont könnyen gátló, végsősoron pedig ártó tényezővé vállhat. A stresszoldás egyik legelismertebb módszere a relaxáló, pihentető masszázs, amely kiegészítve elektro akupunktúrával rendkívül hatékony komplementer terápiává válik.elektro-akupunktúrás készülék

Az elektro-akupunktúra lényege, hogy az ismert akupunktúrás pontokba nem tűt szúrunk, hanem gyenge egyenárammal stimuláljuk azokat. A kezelés célja és mechanizmusa is hasonló a hagyományos akupunktúrához, viszont itt nincs tűszúrás. Minden akupuntúra célja, hogy helyreállítsuk a test energia egyensúlyát a teljes testben, amely hosszabb rövidebb idő alatt az egyes szervek energiaegyensúlyát is okozza. A jin és a jang egyensúlya, valamint az égi és földi csí harmóniája kihat az ember érzelmi és értelmi megnyilvánulásainak egyensúlyára is. Ez az a mechanizmus, ami tulajdonképpen okozza a stresszoldást.

Meridiánok rendszere

Maga a mechanikus masszázs is egyfajta elektro-akupuntúra, mármint annak kivitelezése és célja miatt. A masszázs a bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül reflexesen távoli szervekre hat, ahogy az akupunktúra is. Csupán a vegetatív reflex indítása tér el kicsit. Míg az akupunktúránál egy kis elektromos ellenálású pont (akupunktúrás pont) tűvel vagy elektromossággal való stimulálása okozza a reflexhatást, addig a masszázs bizonyos zónák dörzsölése, nyomása révén éri el ugyan ezt. A stresszoldó terápia során alkalmazunk talpmasszázst, svéd masszázst és elektro-akupunktúrát is. A talpmasszázs reflexes úton távoli szervek, szervrendszerek energetikai egyensúlyát okozza, míg a svéd masszázs a felszabadított idegek révén szállít gyógyulást hozó energiát a megfelelő helyre. Az elektro akupunktúra viszont az egyes szívmeridiánon lévő pontok stimulálása útján azonnal a hangulat javulását okozza, valamint egyes háton lévő stresszpontok kezelése megkönnyíti az érintett izmok lazítását. A három féle terápiás módszer együtthatása rendkívüli eredményekre vezet.

Meridiánok rendszere

További olvasnivaló ebben a témában a Reflexzónák és energiaáramlások című cikkben található.